Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GYÁRTÁSI INFORMÁCIÓK:
SZÁRMAZÁSI HELY: Affa, újjáépítve a Tatooineon
GYÁRTÁSI ÉV: YE 112
MEGSEMMISÜLÉS IDEJE: YU 3, Bespin
(ideiglenesen szétszerelve, majd újjáépítve)
TERVEZŐ: Anakin Skywalker
GYÁRTÓ: Cybot Galactica
MODELL: 3PO-szériájú protokoll droid
OSZTÁLY: Protokolldroid

TECHNIKAI JELLEMZŐK:
MAGASSÁG:
1.67. méter
NEM: Férfi programozás
ÉRZÉKELŐ SZÍNE: Arany (YE 32 és YE 22 között ezüst) 
 FELSZERELÉS: nincs

KRONOLÓGIAI ÉS POLITIKAI INFORMÁCIÓK:
KORSZAK[OK]:
¤ A Birodalom felemelkedésének kora
¤ A lázadás kora
¤ Az Új Köztársaság kora
¤ Az új Jedi Rend kora
¤ A hagyaték kora
HOVATARTOZÁS:
¤ Galaktikus Köztársaság
¤ Lázadók Szövetsége
¤ Új Köztársaság
¤ Szabad Szövetséges Galaktikus Föderációja

TULAJDONOSA:
¤ Anakin Skywalker
¤ Padmé Amidala
¤ Raymus Antilles kapitány
¤ Luke Skywalker
¤ Leia Hercegnő

STAR WARS FILMEK:
¤ Baljós Árnyak
¤ A Klónok Támadása
¤ A Sith-ek Bosszúja
¤ Az Új Remény
¤ A Birodalom Visszavág
¤ Jedi Visszatér

SZÍNÉSZ: Anthony Daniels

C-3PO egy humanoid protokolldroid, akit élőlényekkel való kommunikációra terveztek. Elsődleges programja az etikett és a protokoll.

JELLEMZŐK:
Két vizuális és két audiális érzékelő, emberi hatósugár. Beépített vokabulátor. Nagy hullámhosszon működő vevőantenna. AA-1 VerboAgy. TranLang III. kommunikációs modul, több mint hétmillió nyelv, kommunikációs forma és kultúra ismerete. Valaha hallott, vagy beprogramozott zaj utánzása.

SZEREPLÉSEI:
¤ Csillagok háborúja I: Baljós árnyak c. epizódban tűnik fel, amikor a még csak 9 éves Anakin Skywalker újból összerakja a Tatooine bolygón. Ekkor ismerkedik meg későbbi társával, R2D2-val is.
¤ A Csillagok háborúja II: A klónok támadása c. részben akkor látjuk ismét, amikor Anakin és Padmé Amidala ellátogatnak Tatooine-ra. Később magukkal viszik a Geonosis bolygóra, ahol a harcokban egy szerencsétlenség folytán feje elszakad a törzsétől, ám barátja, Artoo segítségével feje visszakerül a testére. Ő és R2-D2 az egyedüli tanúk Anakin és Padmé esküvőjének.
¤ A Csillagok háborúja III: A Sithek bosszúja c. epizódban C-3PO Padmé lakásán él, és mikor a lány tudomást szerez Anakin átállásáról, és utána akar menni, C-3PO repül el vele a Mustafarra. Miután Anakin súlyosan megsebesíti a lányt, ő és R2-D2 cipelik fel testét a hajóra. Biztonsági okokból, hogy el ne kotyoghassa a történteket, C-3PO memóriáját kitörlik. Ezt követően ő és R2-D2 az Alderaan bolygóra mennek, ahol Antilles kapitány birtokába kerülnek.
¤ A Csillagok háborúja IV: Egy új remény c. részben C-3PO és R2-D2 a Tatooine bolygóra mennek egy mentőkabinnal, mivel Leia hercegnő fontos küldetéssel bízza meg R2-D2-t. Egy véletlen folytán Luke Skywalker tulajdonába kerülnek, majd miután sikerül előhívni a Leia hercegnő által betáplált üzenetet, megkeresik Ben Kenobit, és kiszabadítják a hercegnőt.
¤ A Csillagok háborúja V: A Birodalom visszavág c. részben C-3PO Han Solóval, Leia hercegnővel és Chewbaccával együtt elmenekülnek a lázadók titkos bázisáról, majd egy rövid út után a Felhővárosba insdulnak, ahol Han barátja él. Itt C-3PO-t ízekre szedik, ám Chewbacca összeszedi az alaktrészeit, és elkezdi összerakni, de a folyamatot végül R2-D2 fejezi be.
¤ A Csillagok háborúja VI: A Jedi visszatér c. részben C-3PO és R2-D2 elviszik Luke üzenetét Jabbának, és mivel Luke felajánlja neki robotai szolgálatait, kénytelenek nála maradni. C-3PO itt tolmácsolási feladatokat lát el. miután kiszabadítják Hant, az Endor bolygóra megy gazdáival, ahol összeismerkedik az Ewokokkal, akik istenként tisztelik, és lesik minden parancsát.

A SZÍNFALAK MÖGÖTT:
A figura "bőrébe" Anthony Daniels bújt bele és ő is kölcsönözte neki a hangját. (Eleinte a színész nem akarta elvállalni a szerepet, de aztán elfogadta a felkérést. C-3PO megtestesítője bevallotta, hogy a történet egészét valójában mind a hat rész leforgatása után értette meg csak igazán.) Érdekesség, hogy a két "hű jóbarát", C-3PO és R2-D2, a Csillagok Háborúja mind a kilenc epizódjában szerepelt (volna). Bár az utolsó három részből nem készült film, a meglévő hat mindegyikében kaptak helyet.  Míg R2 leginkább Luke Skywalkerrel tartózkodott, C-3PO-t leginkább Leia használta diplomácia célokra! (Eredeti rendeltetése szerint)