Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GYÁRTÁSI INFORMÁCIÓK:
GYÁRTÁSI ÉV: YE 33
GYÁRTÓ: Industrial Automaton
MODELL: R2-sorozatú asztroszer droid
OSZTÁLY: asztroszer droid

TECHNIKAI JELLEMZŐK:
MAGASSÁG: 0.96. méter
NEM: Férfi programozás
ÉRZÉKELŐ SZÍN: Piros
FELSZERELÉS:
¤ elektromos ösztöke
¤ periszkóp
¤ szabályozható sugárhajtómű

KRONOLÓGIAI ÉS POLITIKAI INFORMÁCIÓK:
KORSZAK[OK]:
¤ A Birodalom felemelkedése
¤ A felkelés
¤ Az Új Köztársaság
¤ Az új Jedi rend
¤ A hagyaték
HOVATARTOZÁS:
¤ Naboo Uralkodói Ház
¤ Galaktikus Köztársaság
¤ Lázadók Szövetsége
¤ Új Köztársaság
¤ Új Jedi rend
¤ Új Galaktikus Birodalom

TULAJDONOSA:
¤ Anakin Skywalker
¤ Obi-Wan Kenobi
¤ Luke Skywalker
¤ Leia Hercegnő

STAR WARS FILMEK:
¤ Baljós Árnyak
¤ A Klónok Támadása
¤ A Sith-ek Bosszúja
¤ Az Új Remény
¤ A Birodalom Visszavág
¤ Jedi Visszatér

R2-D2 HANGJA: Kenny Baker

R2-D2 egy asztroszer droid volt, talán az R2-es sorozat legismertebb tagja. Felszerelés: Beépített szerszámok, Hololejátszó, jetpack, tároló rekeszek. Az R2-D2 korának egyik legjobb "R" droidja.

AZ ELŐZMÉNY TRILÓGIÁBAN:
¤ A Csillagok háborúja I: Baljós árnyak című epizódban R2 a Naboo bolygón él, és segít megjavítani Padmé Amidala királynő űrhajóját, hogy el tudják hagyni a bolygót. Később tagja lesz Qui-Gon Jinn csapatának, majd a Tatuinon találkozik C-3PO-val és Anakin Skywalkerrel. Igen nagy része van abban is, hogy a Naboo bolygót sikerül felszabadítani a Kereskedelmi Szövetség blokádja alól.
¤ A Csillagok háborúja II: A klónok támadása című részben R2 még mindig Padmé Amidala szolgálatában áll, és csatlakozik Anakinhoz és Padméhoz, akik a Naboon rejtőznek el, mikor a nő élete veszélybe kerül. Szintén velük tart, amikor Anakin megpróbálja megmenteni az édesanyját. Itt újra találkozik C3-PO-val, és ketten számos kalandba keverednek a Geonosis bolygón. Ő és C3-PO az egyedüli tanúi Anakin Skywalker és Padmé Amidala titkos esküvőjének.
¤ A Csillagok háborúja III: A Sith-ek bosszúja című epizódban R2 segít Anakinnak és Obi-Wan Kenobinak megmenteni Palpatine kancellárt, aki Dooku gróf hajóján raboskodik, de igazán ebben a részben nem játszik fontos szerepet. R2 megérzi, hogy Anakinnal valami nem stimmel, de még ő is tanácstalan. Később C-3PO memóriáját kitörlik, hogy sikeresen elrejthessék Luke Skywalkert és Leia Organát az apjuk elől, aki időközben átállt a sötét oldalra, és felvette a Darth Vader nevet. Mivel azonban R2 nem tud beszélni, az ő memóriáját nem törölték ki, így ő az egyedüli, aki ismeri a Skywalker család történetét. Az ikrek elrejtése után R2 Raymus Antilles kapitány tulajdonába kerül C-3PO-val egyetemben.

AZ EREDETI TRILÓGIÁBAN:
¤ A Csillagok háborúja IV: Egy új remény című epizódban R2-D2 és C-3PO Leia hercegnővel Raymus Antilles kapitány hajóján utaznak, amelyet a császári rohamosztagosok megtámadnak. Leia hercegnő sietve egy segélykérő hologramos üzenetet és a legpusztítóbb birodalmi fegyver, a Halálcsillag adatait rejti el R2-ban. A kis robot társával, C-3PO-val együtt mentőkabinban elhagyják a hajót, és a Tatuin bolygón landolnak. Itt mindketten a dzsavák fogságába esnek, ezt követően egy véletlen folytán Luke Skywalker tulajdonába kerülnek, majd kiderül, hogy az R2-ban elhelyezett üzenetet a kis robotnak el kell juttatnia egy Ben Kenobi nevű emberhez. Az üzenet fontosságára jellemző, hogy R2 megszökik új gazdájától, Luke-tól, és egyedül nekivág megkeresni Kenobit. Miután sikeresen továbbítja az üzenetet, a két robot Luke-kal és Ben Kenobival elindul keresni valakit, aki eljuttatja őket az Alderaan rendszerbe. Ekkor ismerkednek meg Han Solóval és Csubakkával, akikkel együtt sikeresen megmentik Leia hercegnőt a birodalmiak fogságából. R2 memóriaegységeiből előhívják a Halálcsillag adatait, melynek segítségével a Lázadók kidolgoznak egy stratégiát a fegyver megsemmisítésére. Yavini csata során Luke hajóján utazik, hogy folyamatosan ki tudja javítani a támadások okozta sérüléseket. A csata során R2 megsérül, de az ünnepségre sikerül helyreállítaniuk a szakembereknek.
¤ A Csillagok háborúja V: A Birodalom visszavág című epizódban R2 csatlakozik Luke Skywalkerhez, akivel a Dagobah bolygóra utaznak, hogy megkeressék Yoda mestert, az utolsó jedit. A film végén Luke-kal a Felhővárosba utazik, és megmenti a darabokra szedett C-3PO-t, és ugyancsak ebben a részben megjavítja a hiperhajtóművet, így a csapatnak az utolsó pillanatban sikerül elmenekülnie a Császárság elől.
¤ A Csillagok háborúja VI: A jedi visszatér című részben nagy szerepe van abban, hogy a csapatnak sikerül megmentenie Han Solót Jabba palotájából, majd a film végén abban, hogy a Felkelők sikerrel legyőzzék a Császárságot az Endor bolygón.

R2-D2 MEGMENTI A HELYZETET:
A filmeposz valamennyi részében R2-D2 megmenti valamelyik főhős életét:
¤ Csillagok háborúja I: Baljós árnyak: Artu megjavítja a királynő űrhajóját, lehetővé téve ezzel a Naboo bolygóról való szökést az ottani blokád alól. Ezzel megmenti Qui-Gon, Obi-Wan, és Padmé életét.
¤ Csillagok háborúja II: A klónok támadása: Megállítja a droidállomány gyártását, megmenti Padmé Amidala életét és visszahelyezi C-3PO fejét a testére a geonosisi csatában.
¤ Csillagok háborúja III: A Sith-ek bosszúja: R2 megmenti Anakin Skywalkert egy droidtól, valamint segítséget nyújt Anakinnak és Obi-Wan Kenobinak abban, hogy megmentsék Palpatine-t.
¤ Csillagok háborúja IV: Egy új remény: R2 levetíti Obi-Wannak Leia Organa segítségkérő hologramját. Megállítja a császári hajó hulladéktárolójának falait, mielőtt azok összenyomhatnák Luke Skywalkert, Leia Organát, Han Solót és Csubakkát. Sikerül megjavítania Luke pilótagépén a yavini csata közben szerzett sérüléseket.
¤ Csillagok háborúja V: A Birodalom visszavág: R2 karjai segítségével kinyit egy ajtót, így Leia hercegnőnek, Csubakkának és Landónak sikerül felszállniuk a Millennium Falconra. Pár perccel később megjavítja a Millennium Falcon hiperhajtóművét, így még időben el tudnak menekülni a császári csapatok elől. Emellett összeszereli C-3PO darabokra szedett testét.
¤ Csillagok háborúja VI: A jedi visszatér: Miközben Jabba ki akarja végezni Luke-ot, Hant, Csubakkát és Landót, R2 ledobja Luke-nak a fénykardját, így a fiúnak sikerül megmentenie a barátait. Az Endoron zajló csatában Leia magához hívja R2-t, hogy a kis droid kinyissa a birodalmi bázis ajtaját, ám ezúttal nem sikerül megmentenie a helyzetet, így hőseinknek ezúttal egyedül kell boldogulniuk.