Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Anakin Skywalker

Életrajzi Információk:
¤ Születési: YE 41
¤ Meghalt: YU 4 (45 éves) Második Halálcsillag, az Endor fölött

Fizikai Jellemzők:
¤ Faj: Ember
¤ Neme: Férfi
¤ Magasság: 1.85 méter (Anakin Skywalker)
2.02. méter (Darth Vader)
¤ Hajszín: 
Szőkésbarna
¤ Szemszín: Kék  (Anakin Skywalker) - Vörösessárga (Darth Vader)
¤ Kibernetika: Műkéz (Anakin Skywalker)
T
eljes páncélzat életfenntartó készülékekkel műkarok és műlábak (Darth Vader)
Kronológiai és Politikai Információk:
¤ Korszakok: Birodalom felemelkedésének kora - A lázadás kora
¤ Hovatartozás: Wattó ócskásbolt - Jedi Rend - Galaktikus Köztársaság
Sith Rend - Galaktikus Birodalom
¤ Mesterek: Obi-Wan Kenobi - Darth Sidious
Színész: David Prowse - Sebastian Shaw - Jake Lloyd - Hayden Christensen
Darth Vader hangja: 
James Earl Jones
Anakin Skywalker/Darth Vader a Star Wars filmek talán legfőbb szereplője, akiből már fiatalon Jedi lovag vált. Ő volt az édesapja Luke Skywalkernek és Leia Organa Solonak, valamint ő a férje Padmé Amidalának. Az ő édesanyja Shmi Skywalker volt, édesapja nem volt (valószínűleg a midikloriánok nemzették). Voren Na'al történész szerint a Tatooineon látta meg a napvilágot, de Anakin maga azt állította, hogy a Tatooinon csak három éves korától nevelkedett. Ott talált rá Obi-Wan Kenobi mestere, Qui-Gon Jinn. Qui-Gon Anakinnal találkozva úgy gondolta, hogy felismerte a fiúban a jóslatokban szereplő személyt, aki majd helyreállítja az egyensúlyt és a harmóniát az Erőben. A Jedi mester annyira hitt felfedezettjében, hogy süket fülekre találtak nála a Jedi Tanács tagjainak figyelmeztetései. A magas rangú Jedik, köztük a befolyásos Yoda, úgy érzik, hogy a fiú veszélyes. Qui-Gon halálát követően Obi-Wan Kenobi lett Anakin mestere, majd hosszú eseménysorok eredményeként egyre inkább valaki más vált a Kiválasztottnak hitt fiúból, akit úgy neveztek, hogy Darth Vader.
Felfedezése: Anakin Skywalker YE 41.9-ben született. Voren Na'al történész szerint a Tatooineon látta meg a napvilágot, de Anakin maga azt állította, hogy a Tatooinon csak három éves korától nevelkedett. Anakin édesanyja Shmi Skywalker volt. Édesapja nem volt. Qui-Gon Jinn ezt azzal magyarázta, hogy a midikloriánok nemzették. 3 éves korában Anakint és édesanyját megvásárolta Gardulla a Hutt. Évekkel később Gardulla elvesztette őket egy fogadáson; így kerültek a toydari ócskáshoz, Wattohoz. A Naboo-i királynőt szállító hajó hiper-hajtóműve megsérült, éppen ezért valahol le kellett szállniuk, hogy megjavítsák. Mivel a közeli bolygók közül a Tatooine volt az, ahová a Kereskedelmi Szövetség és a Szenátus hatalma nem terjedt ki, úgy döntöttek, hogy ott szállnak le javítás céljából. Talán a véletlen műve, de valószínűleg a sors akarta így, hogy találkoztak az ifjú Anakin Skywalkerrel, valamint édesanyjával, Shmi Skywalkerrel. Qui-Gon azonnal látta Anakinban kifinomult reflexeit, és érezte benne az Erő áramlását. A fiú ekkor még csak 9 éves volt, de már kitűnő szerkezeteket tudott építeni. Ezt a tehetségét C-3PO bizonyítja, amelyet édesanyjának készített. Anakin ezzel nem hagyta abba a munkáját, hanem tehetségét egy fogat építésébe fektette. Éppen másnap volt esedékes a fogatverseny, ahová Anakin is nevezni szeretett volna. Mivel Qui-Gon bízott a gyermek tehetségében, úgy érezte, hogy hasznára lehet a fiú tehetsége és elszántsága. Qui-Gon megegyezett a toydariai Watto-val, hogy ha Anakin megnyeri a versenyt, Watto elengedi a gyermeket, és magával viheti a távoli bolygókra.
Ifjúkora: Későn megkezdett tanulmányainak tulajdonítják, hogy az ifjú komolyabb érzelmekkel rendelkezett, mint amit a Jedik megengedhetnek maguknak. Erős érzelmi szálak kötötték őt hátrahagyott édesanyjához, valamint titkolt szerelem fűzte a nála négy évvel idősebb Amidalához, akit később feleségül vett. Az ő gyermekeik Luke Skywalker és Leia Organa hercegnő. A Darth Maullal folytatott harcban az akkor még Jedi lovag Obi-Wan Kenobi mestere, Qui-Gon Jinn legyőzetett az ifjú Sith lovag kezei által. Obi-Wan bosszúállását követően Qui-Gon utolsó kívánsága az volt padawanja felé, hogy tanítsa ki a Kiválasztottnak hitt Anakint. Obi-Wan tiszteletben tartotta mestere kérését, és még a Jedi Nagytanács tudta nélkül is kitanította volna a fiút. A Jedi Tanács -bár közömbösséget éreztek a fiú iránt- végül elfogadta, hogy Obi-Wanból mester legyen, Anakin Skywalker mestere.
A Kirajzás: Anakint és Obi-Want a Barlokra küldték, hogy megfigyeljék az erőszakos Jedi Lovagot, Jorus C'baothot és félénk padawanját, Lorana Jinzlert, miközben azok közvetítettek a Kereskedőtestület és a Barlok között. Nem tudták, hogy Kinman Doriana Darth Sidious parancsára merényletet kísérelt meg a tárgyaláson, melynek hatástalanítása után C'baoth olyan presztízsre tett szert, ami kedves terve, a Kirajzás addig nehézkes előkészületeit segítette. Anakint mesterével újra az akaratos Jedi Mester, C'baoth megfigyelésére küldték, azzal a paranccsal, hogy tartsanak vele a Kirajzáson egészen annak utolsó állomásáig az ismert galaxisban. Obi-Wan nem helyeselte Jorus viselkedését, a terv felügyelete közben több esetben is összezördült a Jedi Mesterrel. Ugyanakkor az önfejű és arrogáns C'baoth nem vette figyelembe Obi-Wan jó tanácsait, örült, amikor padawanjával együtt elhagyta a Kirajzás fedélzetét a Roxuli mellett. Annak ellenére, hogy mestere többször összezördült Jorusszal, Anakin nagyon tisztelte C'baothot, akiben nagy vezetőt látott. Ez a látásmód később szerepet játszott abban, hogy úgy gondolta, a galaxis jobb kezekben van Palpatine uralma alatt.
Újra Amidalával: A nakin első önálló küldetése az volt, hogy vigyázzon Padmé Amidalára, miközben Obi-Wan keresi azt a lényt, aki megpróbálta megölni Padmét. Anakin ezt a feladatot készségesen vállalta.
Visszatérés a Tatooine-ra: Anakint szörnyű rémálmok kezdték gyötörni. Azóta, amióta elhagyta szülőbolygóját és vele az édesanyját, Shmit. Látta édesanyját szenvedni, kínlódni. Ő is érezte a fájdalmat, amit az édesanyja. Anakin nem tévedett, ugyanis Shmit valóban kínozták, Tatooine söpredékei, a buckalakók. Miután elrabolták Anakin édesanyját, kifeszítették és korbáccsal, ostorral kínozták, bár okuk nem volt rá. Anakin azt a feladatot kapta a Jedi Tanácstól, hogy védje meg Padmé Amidalát és vigye haza a Naboora, és maradjon is ott. Anakin azonban nem bírta már tovább az állandó gyötrő rémálmait, és úgy döntött, elmegy az édesanyjához vissza, a Tatooinera. Padmé nem akarta elengedni egyedül a szerelmét, ezért úgy döntött, hogy vele tart. Amikor megérkeztek, Watto közölte velük, hogy eladta Shmit egy Cliegg Lars nevű gazdálkodónak, Lars pedig elvette feleségül, és felszabadította Anakin édesanyját. Wattotól megtudták, hogy Larsék Mos Eisleytól nem messze laknak. Anakin azonnal odasietett, de anyját nem találta ott. Megtudta, hogy kik rabolták el, és máris elindult anyja kiszabadítására, bár tudta, hogy nagyon kevés az esély, hogy még él. Még élt, de szörnyen rossz állapotban volt. Ruhája szakadt volt, arca sebes, véres. Még utoljára el tudta mondani fiának, hogy mennyire szereti, majd meghalt. Anakinon úrrá lett a harag, a gyűlölet, a düh, az indulat és ezektől az érzelmektől telve lemészárolt minden buckalakót.
A Geonosisi csata: A Geonosisi csata után Obi-Wan és Anakin üldözőbe vették a Padmé Amidala elleni támadás merénylőjét, Dooku grófot. A gróf megállt és megvárta a két Jedi lovagot. Kezdetét vette Anakin első párbaja egy Sith lovag ellen. Az ifjú padawan meggondolatlanul rátámadt a Sith lovagra, ám az fájdalmas Sith villámokat szórva rá, megállította a fiút. A tapasztaltabb Obi-Wan kivédte a támadást. Később a fénykardpárbajban Obi-Wan és Dooku közül Dooku került ki győztesen, és legyőzte a Jedi mestert. A végső csapásra készült, amikor Anakin odaugrott és fénykardjával kivédte Dooku csapását, amelyet Obi-Wannak szánt. Végül ők ketten kerültek egymással szembe, és a még éretlen és tapasztalatlan Anakin kudarcot vallott, és a Sith levágta Anakin jobb alkarját. Ez bosszúvággyal töltötte el Anakin lelkét, és már alig várta, hogy újra szembe kerüljön a gróffal.
Házasság Padmé-val: Anakin újra hazakísérte Padmét a Naboora, ahol mindenki tudta nélkül, titokban összeházasodtak, bár Anakin jól tudta, hogy ilyet tilos tennie egy Jedi lovagnak, és tudta azt is, hogy ezzel a cselekedettel megszegte az esküt, de a szerelméért még ezt is felvállalta. Ekkor csókolták meg egymást először, mint férj és feleség.
Átalakulás Darth Vader-é: Anakin kezdte érezni, hogy valami nincs rendjén vele. Ezt érezte már gyermekkorában is, érezte akkor is, amikor a Buckalakók hidegvérrel megölte, és érezte akkor is amikor a fegyvertelen Dooku gróffal végzett. Nem tud uralkodni az érzelmein, köztük is főleg a Padmé iránt táplált érzelmeken. Amióta megtudta, hogy titokban feleségül vett szerelme gyermeket vár tőle, egyre csak álmok kezdték gyötörni, amelyben Padmét látta szenvedni és meghalni a szülésben. Ez nagyon aggasztotta, ezért Yoda mesterhez fordult segítségért. Az idős Jedilovag olyan tanácsokkal látta el Anakint, amelyet ő soha nem lett volna képes elfogadni és megállapította, hogy amit Anakin lát az nem más, mint a jövő. Furcsa módon Palpatine főkancellár hivatta az ifjú Jedilovagot. Anakin érezte, hogy régi barátja és mentora fontosat szeretne vele közölni. A főkancellár elmesélt neki egy Sith legendát egy Darth Plagueis nevezetű Sith nagyúrról. Elmondta, hogy Plagueis képes volt rávenni a midikloriánokat, hogy teremtsenek életet. Palpatine állítása szerint a Sith nagyúr olyan behatóan ismerte az Erőt, hogy képes volt visszahozni bárkit akár a halálból is. Anakin erre felemelte a fejét, hiszen ha ő tényleg a jövőt látja álmaiban, akkor ezen képesség elsajátításával megtudja menteni a szerelmét a haláltól. Miután Anakin kiderítette a szörnyű igazságot, mely elfedte Palpatine főkancellár igazi kivoltát, hogy ő az a Sith nagyúr, akit a Jedik hosszú idők óta keresnek, ő állt mindennek a háta mögött, az ő műve volt minden, még a háború is, Anakin jelentette a Jedi-tanács egyik vezető tagjának Mace Windunak a meglepő és váratlan hírt. Mace Windu maroknyi Jedilovaggal azonnal a főkancellár irodájába sietett, hogy letartóztassák, ám Palpatine már várt rájuk. Előrántotta Sith-fénykardját, amelyet gyakran a Szenátusi-irodaépületben lévő neuránium szoborműbe rejtett. Amikor hosszadalmas küzdés után Windu mester már csaknem legyőzte a Sithet, Anakin megjelent, hogy Palpatine segítségére siessen, mégpedig azért mert Sidious volt az, aki birtokában volt annak a titoknak, amellyel megmentheti Padmé életét. Anakin ezen reménykedés ködében észre sem véve mit tesz, levágta Windu mester karját. Ezután Sidious fájdalmat keltő Sith-villámokat szórt ellenfelére, és az kirepült az épület erkélyéről, ahol addig harcoltak.
Támadás a Jedi templom ellen: Miután Anakin esküt tett új mesterének, Darth Sidious a legfontosabb feladatnak azt tartotta, hogy végezzenek ki minden Jedilovagot szerte a galaxisban. Tanítványára hárult a feladat, hogy elmenjen a Jedi-templomba és öljön meg minden egyes Jedit, köztük az ifjú növendékeket, padawanokat és újdonsült Jedilovagokat. Anakin egy egész klón zászlóaljat magával véve megostromolta a Jedi-templom épületét. Ám a Jedik nagy részét nem a klónok ölték meg, hanem ő maga. Hatalmas tombolásba kezdett a Jedi templomban, amely 14 évig az otthona volt. Ezzel Anakin eldobta magától sorsát, hogy ő a Kiválaszott, és megpecsételte a Jedik sorsát.
Mustafari küldetés: Ez volt a már Darth Vadernek nevezett ifjú Jedi életének legnagyobb fordulópontot képező küldetése. Új mestere bízta meg, hogy végezzen a szeparatista vezetőkkel, köztük a Nabooi csatában kiemelkedő szerepet játszó Nute Gunray-el. Az uralkodó ezzel akarta megakadályozni, hogy a "Kereskedelmi Föderáció" további droidegységet gyártson, illetve képezzen. Az egykori Jedi lovag kíméletlenül bánt a szakadár vezetőkkel. Nute Gunray kegyelemért esedezett, de ő kegyetlenül egy pillanat alatt végzett vele, tudván, hogy elnyeri jutalmát Darth Sidious-tól, miszerint megmentheti szerelmét a haláltól. Feladata eredményeként a bukott Jedi lovag (új mestere szavaival élve) helyreállította a békét és az igazságot a Galaxisban.
Testvérek harca: A dühtől elvakultan Anakin az Erővel majdnem halálra fojtotta szerelmét, aki azonnal hozzá sietett a Mustafar rendszerbe, amikor megtudta Obi-Wantól, hogy Anakin átállt a sötét oldalra. Kezdetét vette két testvér harca. Két testvér harca, akik hosszú időn át együtt voltak, szinte minden idejüket együtt töltötték, és most mindennek vége. Obi-Wan rájött, hogy a tanítványából már semmi nem maradt. Darth Vader felemésztette őt. Az erők egyenlők voltak, szinte minden mozdulatuk azonos volt, előre tudták a másik lépését. Mindkettejüknek nehéz dolguk volt.Obi-Wan még próbálta áttéríteni tanítványát de sikertelenül. A hosszú harc végén Anakin önteltségtől telve elkövetett egy végzetes hibát, amely azt eredményezte, hogy Obi-Wan egy mozdulattal levágta mind a két lábát és egyik karját. Ezután otthagyta tanítványát az égő lávafolyó mellett, amely szinte teljesen elégette Anakin Skywalkert, és helyette csak egy mély sebet hagyott, Darth Vadert.
Anakin a maszk mögött: Szörnyű sérülései ellenére Darth Vader életben maradt. Miután mestere a Mustafarra érkezett azonnal betegszállítót hozatott, és elszállítatta őt saját orvosi laboratóriumába. Különböző orvosdroidok művégtagokat tettek fel neki, ezzel iszonyú fájdalmat okozva a kudarcot vallott Vadernek. Egy csillogó asztalon hűtőberendezéssel felszerelt ruhát kapott, és egy maszkot, amely örökké megpecsételi az életét. Ez a maszk tartja életben. Bár Sidious elégedett, hogy Anakin dühe sértetlenül tovább él, Darth Vader nem az, amire Sidious számított. Nem tökéletes tanítványa a Sith örökség továbbvitelére.
A Halálcsillag terveinek keresése: Leia Organa, valamint Antilles kapitány vezetésével a Lázadók szövetsége ellopta a Halálcsillag féltett terveit a Birodalom kezei közül. Az uralkodó Vadert küldte, hogy szerezze vissza a fontos adatokat. Vader máris elindult egy egész flotta Csillagrombolóval, hogy a lázadók nyomára bukkanjon. Amikor megtalálta oőket, az űrhajójukat a vonónyaláb segítségével a Csillagromboló belsejébe vonzotta, ezzel megakadályozva, hogy elmeneküljenek. A terveket nem találta a hajón, csupán Leia Organát, aki azt állította, hogy csupán diplomáciai ügyet akartak éppen végrehajtani, ám Darth Vadert nem tudta meggyőzni. Eközben egy mentőkabin hagyta el a Csillagrombolót és a Tatooine felé tartott, rajta R2-D2-val és C-3PO-val, akiknek a Halálcsillag tervei a birtokában voltak. Vader egyik tisztje jelentette, hogy egy kabin elhagyta a hajót. A Sith nagyúr biztos volt benne, hogy abban a kabinban vannak a tervek, amiket a lázadók elloptak.
Találkozás egy öreg ellenséggel: Az öreg Ben-Kenobi és Luke Skywalker elindultak, hogy megmentsék a fogságba esett Leia hercegnőt. Ehhez azonban egy nagyon gyors hajóra volt szükségük, amelyet Mos Eisley kikötőjében biztosan találnak. Itt találkoztak Han Solo kapitánnyal és Chewbaccával, a két csempésszel, akiknek birtokukba volt a Galaxis egyik leggyorsabb hajója, az Ezer Éves Sólyom. Amikor elértek a Csillagrombolóhoz, ahol a hercegnőt fogva tartották, Ben Kenobi újra szemtől szemben állhatott a bukott Jedi lovaggal, egykori tanítványával, Darth Vaderrel. Az idős Obi-Wan ezúttal nem tudott győzelmet aratni, ugyanis a dühtől megtelt régi tanítványa túlnőtte magát Obi-Wanon és ezt ő is tudta, ezért úgy döntött, megadja magát a Sith nagyúr előtt, aki habozás nélkül megölte egykori mesterét, nem tudván, hogy Obi-Wan "rálelt az útra, amely visszavezet az Erő honából", hála Qui-Gon tanításainak, ugyanis Qui-Gon elérte a halhatatlanságot.
Az első Halálcsillag védelme: A Lázadók Szövetsége azokat a terveket felhasználva, amelyeket a lázadók elloptak, Mon Mothma tervei szerint kitalálták hogyan lehetne ezt a gigantikus fegyvert elpusztítani, és ezzel hatalmas sebet okozni a Galaktikus Birodalomnak. Máris lázadó hajók egész flottája közelítette meg a masszív űrállomást, és Luke Skywalker vezetésével megközelítették azt a nyílást, amelyen egy bombát bedobva felrobbanthatják a Birodalom fegyverét, amellyel akár egy bolygót is elpusztíthattak. Darth Vader eközben ellenállt saját, válogatott pilótákból álló T-Vadász hajóflottájával, és megpróbálta megakadályozni, hogy az ifjú lázadó végrehajtsa tervét. Érezte a fiúban az Erőt. Tudta, hogy Anakin Skywalker gyermeke, és azt is tudta, hogy nagy veszélyt jelent rá és az Uralkodóra nézve az ereje. Az első Halálcsillag elpusztulásával ez a gondolat csak megerősödött benne a fiúról.
A lázadó támaszpont keresése: Vader több ezer birodalmi kutasz droidot küldött szét a galaxis minden bolygójára, csillagára, holdjára. Úgy tűnt, hogy megtalálta azt, amit keresett, a lázadók féltett támaszpontját, amely addigra úgy kiépült, hogy csak egy gigantikus méretű sereggel tudta megközelíteni a Birodalom. A fejlett fegyverzet mellett a lázadók csak maroknyi sereggel rendelkeztek az ellenség seregeihez képest. Darth Vader több lépegetőt is küldött a támaszpont ostromlására, sikerrel. Elpusztította a pajzsgenerátort, amely addig a [Hoth] bolygót védelmezte. Amikor aztán Vader belépett a titkos bunkerbe a lázadóknak már hűlt helyük sem maradt, amely rossz hír volt a Birodalom számára. 
Beszélgetés Darth Sidiussal: Vader azt az üzenetet kapta, hogy az uralkodó beszélni óhajt vele.Darth Sidious közölte vele, hogy új ellenségük van. Nem kizárt, hogy Anakin Skywalker sarjadéka. Vader ezt hitetlenkedve ellenezte, de biztosította mesterét, hogy a fiú túl fiatal ahhoz, hogy bármennyi veszélyt is jelentsen a Sithekre nézve, különösen, mert Obi-Wan már nem tudja tanítani, és tudomásuk szerint nincs más Jedi mester a galaxisban. A bukott Jedi végül rájött, hogy csak egyetlen megoldásuk maradt: Lukenak át kell térnie a Sötét Oldalra, különben meghal.
Apa és fia: Luke Skywalker, miután megérezte, hogy barátait veszély fenyegeti, azonnal elsietett a Dagobah-ról, ahol addig Yoda mester tanította az ifjú Skywalkert. A Bespin lebegő felhővárosra érkezve Darth Vadert érezte meg, és annak hatalmas erejét. Bár Luke még nem volt felkészülve arra, hogy összeütközzön egy Sith lovaggal, szembeszállt Vaderrel. Ám a sötét lovag felülkerekedett és legyőzte a még gyenge és képzetlen Luke-ot. Darth Vader most már biztosan érezte azt, hogy az a fiú, aki vele szembeszállt, egykori önmaga, Anakin Skywalker gyermeke, és ezt közölte is ellenfelével, akit nagyon megrendített a szörnyű igazság.
A végső csata: Luke - bár nem sok idő telt el legutóbbi összeütközésük óta - újra kész volt szembeszállni apjával, mivel tudta, hogy Yoda halála után, ő az utolsó Jedi lovag. Csak ő tudja tovább adni mind azt, amelyet a Jedik évezredeken és generációkon át fenntartottak és tanítottak, így hát nem maradt más választása. Darth Sidious eközben a második Halálcsillagra érkezett, hogy megkettőzze az építés tempóját, amelyet a Birodalom emberei folytatnak, és így megkísérelhette áttéríteni Anakin Skywalker fiát az ő oldalára, hogy egy sokkal erősebb és fiatalabb tanítványa legyen, mint az előző. Darth Vader az uralkodó elé vitte a fiút, aki tudta, hogy mik a szándékaik. Sidious próbálkozott, hogy áttérítse, de ő nem engedett a Sötét Oldal csábításának, mint egykor apja. Ám szembeszállt és harcolt Vaderrel, pontosan tudta, hogy ez az, amit az uralkodó elvár tőle, ezért eldobta lézerkardját és nem harcolt tovább. Ekkor Sidious szörnyű és fájdalmas Sith villámokkal támadta meg a védtelen fiút, aki apjától kért segítséget, abban reménykedve, hogy maradt még benne jóság és, hogy Anakin Skywalker nem halt meg. A Nagyúr láthatólag vívódott: szakítson-e eddigi életével és mentse meg a fiát, vagy maradjon Sidious oldalán? Végül szembefordul a császárral erős mechanikus kezeivel felemeli és lehajítja volt mesterét a trónterem melletti hatalmas légaknába, ahol az Uralkodó teste megsemmisül. Ezután Vader megkísérli, hogy volt mestere után vesse magát, de létfenntartó berendezése és mechanikus váza súlyosan megsérült a császár erő villámai által emiatt mozdulni sem tud ezután Luke Skywalker kivonszolja apja testét a hangárba egy komphoz. Ott azonban a Nagyúr úgy dönt, hogy nem tart fiával. Megkéri Luke-t hogy vegye le róla az életfenetartó maszkot hogy a saját szemével lássa egyszer s egyben utoljára a fiát, ezután fájdalmas búcsút vesz tőle és Anakin Skywalkerként hal meg.
Anakin Skywalker visszatér: Azzal, hogy Vader szembeszállt mesterével, bebizonyosult, hogy Qui-Gon nem tévedett, amikor érezte az akkor még gyermek Anakinban a jóságot, és látta benne azt a személyt, akiről a próféták írnak, a Kiválasztottat. Nos, valóban Anakin Skywalker volt a Kiválasztott. Ő hozott egyensúlyt az Erőbe azzal, hogy megmentette fiát, és ezzel az egész Jedi Rendet. Hála neki, fia belekezdhet új Jedik tanításába, átadhatja tudását másoknak, és fent tarthatja mindazt, amelyet elődei generációkról generációkra adtak tovább. Mindenki Anakin Skywalkernek köszönheti, hogy a Galaktikus Birodalom összeomlott, és a Lázadók Szövetsége győzedelmeskedett. Neki köszönhetik, hogy az Uralkodó meghalt, és magával vitte a Sithek titkát, és a gyűlöletet.