Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Obi-Wan Kenobi

Életrajzi Információk:
¤ Születési: YE 57
¤ Meghalt: YE 0 (57 éves) Első Halál Csillag Darth Vader által

Fizikai Jellemzők:
¤ Faj: Ember
¤ Neme: Férfi
¤ Magasság: 1.79 méter
¤ Hajszín: Vöröses barna később ősz
¤ Szemszín: Kékesszürkés
Kronológiai és Politikai Információk:
¤ Korszakok: Birodalom felemelkedésének kora -- A lázadás kora
¤ Hovatartozás: Jedi Rend -- Galaktikus Köztarsaság -- Lázadók szövetsége
¤ Mester: Qui-Gon Jinn
¤ Tanítvány(ok): Anakin Skywalker -- Luke Skywalker
Színész: Alec Guinness -- Ewan McGregor
Qui-Gon Jinn száműzetése alatt Ben Kenobi, egy Jedi mester volt, aki jelentősen befolyásolta a Galaxis történelmét a Galaktikus Köztársaság hanyatlása idején. Kenobi mentorai Yoda és Qui-Gon Jinn voltak, a tőlük szerzett tudását pedig Anakin és Luke Skywalkernek adta tovább. Az Erő segítségével még halála után is segített az ifjú Jedik képzésében, ezzel fontos szerepet játszott Luke Skywalker új Jedi Rendjében. YE 32-ben Kenobi lett az első Jedi ezer év után, aki legyőzött egy Sith nagyurat, amikor súlyosan megsebesítette Darth Mault a nabooi invázió során. Később korábbi padawanja és közeli barátja, Darth Vader felett is diadalt aratott a Mustafarlon, bár nem ölte meg őt. Kenobi mesterként a Jedi Nagytanács utolsó tagjai közé tartozott a Galaktikus Köztársaság bukása előtt. Jedi nagytábornokként vezette a Köztársaság csapatait a klónok háborújában. Egyik volt azoknak, akik túlélték a Birodalom bosszúhadjáratát a Jedik ellen.
Naboo Blokádja és a Klón Háború előtt: YE 32-ben Obi-want és mesterét, Qui-Gon Jinnt, Valorum főkancellár megbízta, hogy tárgyaljanak a Kereskedelmi Szövetséggel, Naboo blokádjának feloszlatásáról. Mikor a mester és padawanja megérkeztek a hajóra, TC-14 fogadta őket. Qui-Gon erős félelem-rezgéseket érzett a hajón, mivel a hídon tartózkodó Nute Gunray helytartó megijedt, hogy a követek Jedik. Szétlövette a hajót, mellyel érkeztek, s Darth Sidious parancsára megpróbálkozott a megölésükkel. Kenobi és Qui-Gon sikeresen túlélték a mérges gázt, s megküzdöttek a megölésükre küldött droidokkal. Ezután egy csapatszállítón lejutottak a bolygóra. Az invázió alatt találkoztak egy Jar-Jar nevű gungannel, aki elvezette őket víz alatti városukba. Innen egy Gungan bongoval mentek tovább, a tengeralattjárót Obi-wan vezette el a bolygómagon át Theedbe. Itt a jedik megküzdöttek a királynőt őrző droidokkal, s elmenekítették őt a bolygóról.
A Háború véget ér: Miután tanítványa Anakin Skywalker átállt a sötét oldalra és a Mustafarra ment Yoda Obi-Want küldte, hogy ölje meg egykori tanítványát. A nagymester tudta, hogy Vader ereje messze felül múlja Kenobi erejét, de mivel ő a mestere, mindent tőle tanult lehet, hogy sikerrel jár. Miközben a két fiatal a Mustafaron, Yoda Coruscanton Sidioussal harcol. A harc végén Obi-Wan levágja Vader mindkét lábát és bal kezét, ezzel diadalmaskodva a sith felett. Yoda és Palpatine harca eldöntetlen maradt, mivel a két erő egyenlő volt. Kenobit nagyon letörte tanítványa árulása.
A kör bezárul: Darth Vaderrel való második és egyben utolsó összecsapásában veszti életét, amikor az első Halálcsillagra érkezik az Ezeréves Sólyommal (Egy új remény, IV. rész) és feltartja a nagyurat, amíg Luke és társai elmenekülnek. Biztonságban tudva őket, teljes szellemi nyugalomban hagyja, hogy egykori tanítványa rámérje a halálos fénykardcsapást. Ezután eggyé válva az Erővel, teste eltűnik köpenyéből és immár csak szellemként találkozunk vele.
A Kiválasztott: A nabooi hajónak ezután a sivár Tatooineon kellett landolnia, mivel új hiperhajtóműre volt szüksége. Mos Espában meg is találták a megfelelő üzletet, Watto boltját. A toydari nem fogadta el a hajtóműért a köztársasági váltókat, ezért valahonnan helyi pénzt kellett szerezniük. A boltban dolgozott egy rabszolga, Anakin Skywalker, aki felajánlotta, hogy saját légifogatjával versenyzik a Boonta Est Futamon. Wattóval megegyeztek, hogy ha a fiú nyer, megkapják az alkatrészeket. Qui-Gon azonban titokban kötött egy másik fogadást is: ha Sebulba veszít, a fiú felszabadul. Ha nyer, akkor Watto megkapja a hajójukat. A kereskedő ebbe is beleegyezett. A versenyt a fiú nyerte, kiről kiderült, hogy vérében a midichlorián-koncentráció elképesztően magas. A beüzemelt alkatrészekkel el is indultak Coruscantra, de ekkor Kenobi mesterére rárontott egy titokzatos támadó: Darth Maul. Szerencsére Qui-gon egy csellel elmenekült. Coruscanton a Jedi tanács nem hitte el Qui-Gonnak, hogy Anakin a kiválasztott, ám a mester úgy döntött, hogy ő lesz a fiú mestere - mondván, hogy Obi-wan már elég felkészült a próbákra. Ez féltékenységet váltott ki Kenobiban.