Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Padmé Amidala

Életrajzi Információk:
¤ Születési: YE 46
¤ Meghalt: YE 19 (27 éves) Polis Massa

Fizikai Jellemzők:
¤ Faj: Ember
¤ Neme: Nő
¤ Magasság: 1.65 méter
¤ Hajszín & Szemszín: 
Sötétbarna
Kronológiai és Politikai Információk:
¤ Korszakok: Birodalom felemelkedésének kora
¤ Hovatartozás: Nabooi Királyi Ház - Galaktikus Köztársaság
2000-ek Delegációjaszövetsége
Színész: Natalie Portman
Padmé Amidala (született Padmé Naberrie, más néven királyi felség, Naboo Králynője YE 33-tól YE 25-ig, Naboo Szenátora YE 25-től haláláig) Ruwee és Jobal Naberrie kisebbik lányaként született, nővére Sola Naberrie volt. Amidala emellett titkos felesége is volt Anakin Skywalker Jedi Lovagnak, anyja Luke Skywalkernek és Leia Organának, akik az egyik legfontosabb személyek voltak a Galaxis történetében. Amidalát szülőbolygóján, a Naboon királynővé választották, majd később bolygóját és a Chommell szektort képviselte a Galaktikus Szenátusban. A Naboo királynőjeként sikerült népét felszabadítania a blokád alól, amiért Padmé a leginkább megtisztelt politikusok közé emelkedett a galaxisban. viszonylag rövid élete során nagyon fontos szerepet játszott a galaxis politikájában, valamint a Klónok Háborújához kötődő eseményekben.
Életrajz: Padmé Ruwee és Jobal Naberrie legfiatalabb lányaként született YE 46-ban, nővérével, Solával és szüleivel együtt egy elszigetelt hegyi faluban élt. Már gyermekkorától fogva úgy nevelték, hogy meglegyen benne az önfeláldozás és a társadalom gyengébb osztályai felé irányuló megértés. Családja Theedbe küldte el, ahol a lehető legjobb iskolákban tanulhatott. Szeretett visszavonulni a nabooi Tó Országba, vagy önkéntesként dolgozni a Menekültek Megkönnyítéséért Mozgalomban. Az egyik példa erre az, hogy nagy szerepet játszott Shadda-Bi-Boran bolygó evakuálásában. Nehezen tudta csak feldolgozni, hogy a menekültek közül sokan meghaltak már a kitelepítés során. Hamarosan bekerült a Fiatalság Törvényhozó Programba, ahol egy Palo nevű fiatalemberrel találkozott. Palóval csak egy rövid kapcsolata volt, mivel a fiatalember művésznek állt, Padmé viszont folytatta politikai pályáját. Nyolcéves korában csatlakozott a Tanonc Törvényhozáshoz, tizenegy éves korában pedig már maga is egy Tanonc Törvényhozó volt. Ezekben az években találkozott először Silya Shessaunnal, aki Padmé egyik mentora volt fiatal éveiben. Később szenátorokként találkoztak újra, ahol aztán nagy szövetségesei voltak egymásnak. 33 YE-ben, amikor Padmé tizenhárom éves volt, Theed hercegnőjévé avatták, amely viszont Veruna király szabályaival ellentétes volt. Habár nagyon ígéretes tehetség volt, mégsem ő lett a Naboo legfiatalabb királynője. Uralkodása alatt szigorúnak és méltóságosnak, ugyanakkor makacsnak és könyörületesnek mutatta magát. Az Amidala nevet valójában csak ekkor vette fel, állami névként. Királynősége és szenátorsága alatt is egyaránt voltak szolgái, akik hasonló korúak voltak, mint ő, illetve nagyon hasonlítottak rá. Ők egyaránt szolgálók, hasonmásként megtévesztők és Padmé barátnői. Amidala biztonságáról egy külön testőrgárda gondoskodott, élén Panaka illetve Typho kapitánnyal. Ha azonban más lehetőség nem volt, Padmé maga is kitűnően tudott bánni a fegyverrel. Királynősége alatt többek között Sabé, Eirtaé, Rabé, Yané és Saché tartoztak szolgálói körébe. Szenátori munkálkodásában pedig Dormé, Cordé, Versé, illetve később Moteé és Ellé segítette.
Uralkodása: „Nem azért választottak meg uralkodónak, hogy egy bizottság kedvéért pusztulni hagyjam a népemet!” ―Amidala királynő a Galaktikus Szenátusban. Mindössze öt hónappal trónra lépése után Amidala királynőnek Naboo történetének egyik legnagyobb problémájával kellett szembenéznie. Tiltakozásul a kereskedelmi utak megadóztatására, a Kereskedelmi Szövetség felfegyverzett csatahajóival blokád alá vette a bolygót. Naboo kevés természeti nyersanyaggal rendelkezett, így teljesen a behozataltól függött: a blokád kiválóan példázta azt, hogy a Köztársaság mennyire függ a kereskedelemtől. Amidala diplomáciai úton próbálta megoldani a kialakult helyzetet, azonban a Szövetség helytartója, Nute Gunray (titokban Darth Sidious parancsait követve), mindenféle diplomáciai kezdeményezést elutasított. Sőt, olyan messzire ment el, hogy megpróbálta megöletni Valorum köztársasági főkancellár követeit. Szerencsétlenségére a követek, Qui-Gon Jinn és Obi-Wan Kenobi, Jedi lovagok voltak, így sikerült megmenekülniük. Szökésük után Gunray Sidioustól parancsot kapott Naboo inváziójára. Amidala ellenezte a háborút, de a Szövetség fittyet hányva rá, megszállta a bolygót könnyen megtörve a Királyi Biztonsági Erők ellenállását. Amikor a Szövetség elfoglalta a fővárost, Theedet, Amidalát foglyul ejtették az uralkodói palotában. Az ilyenkor életbe lépő biztonsági szabályok értelmében Amidala helyét egyik udvarhölgye és hasonmása, Sabé vette át. A királynő parancsára az ál-Amidala nem írta alá az inváziót törvényessé tevő szerződést, ezért börtönbe záratták őt. Úton a börtön felé az ál-királynőt és kíséretét (köztük az igazi Amidalát, Sio Bibble kormányzót és Panaka kapitányt) kiszabadították a Jedi követek és a gungan Jar Jar Binks. Bár a válságos helyzetben nem akarta elhagyni népét, Amidala mégis beleegyezett abba, hogy Coruscantra utazzon és segítséget kérjen a Szenátustól.
Szenátori évei: Anakin arról álmodott, hogy anyja haldoklik. Padmé elkísérte őt a Tatuinra, hogy segítsen megtalálni Shmit. Wattotól megtudták, hogy az alatt a tíz év alatt, amíg Anakin nem volt otthon, sok minden történt, s hogy Shmit felszabadította a rabszolgaságból egy Cliegg Lars nevezetű ember, majd feleségül vette. Azt mondta, hogy valahol nem messze Mos Eisleytól laknak. Cliegg közölte velük, hogy Shmit egy hónappal ezelőtt elrabolták a taszkenek. Miután Shmit elrabolták Cliegg összeszedett néhány embert, és elmentek megkeresni Shmit, de sikertelenül. Anakin a hír hallatára fogta magát, és elment megkeresni anyját. Padmét Lars-éknál hagyta, úgy gondolta, ott biztonságban van. Anakin másnap reggel tért vissza anyja holttestével. Nagyon mélyen lesújtotta őt anyja halála. Később Padménak bevallotta, hogy a faluban élő taszkeneket lemészárolta. Bosszúból tette, az anyja miatt. Padmét sokkolta, hogy Anakin ilyen dolgot tett, de megértette haragját. Próbálta vigasztalni, hiszen ő is csak ember. Később, Shmi temetésén R2-D2 értesítette Padmét, hogy igen fontos üzenetet kaptak Obi-Wan Kenobi-tól.
Geonosisi csata: Miután elbúcsúztak a Lars családtól, a pár látta az üzenetet, amelyből kiderült, hogy Obi-Want droidekák fogták el a Geonosis bolygón. Az üzenet emellett leleplezte Dooku gróf szerepét az Amidala elleni merényletben. Dooku gróf valószínűleg próbálta teljesíteni egyezségét Padmé egyik korábbi ellenségével, Nute Gunrayjel a Kereskedelmi Föderációból, miszerint majd Gunray hivatalosan is csatlakozik a szeparatista mozgalomhoz. Windu mester utasítása az volt, hogy Anakin maradjon a szenátorral. Padmé eldöntötte, hogy ha Anakin követi az utasításokat, így megvédi és követi őt, akkor elmegy a Geonosisra megmenteni Anakin mesterét, Obi-Want. Anakin és Padmé megérkeztek a Geonosisra, ahol egészen a droidgyárig követték őket, és ha R2-D2 nem lép közbe Padmét kétségen kívül megölik. Elfogták őket a harci droidok. A párt Kisebb Poggle halálra ítélte. Egy geonosisi kivégző arénába vitték őket. Mielőtt csatlakoztak volna Obi-Wanhoz, és egy-egy kőoszlophoz láncolták volna őket, Padmé végre beismerte, hogy szereti Anakint, és megcsókolta őt. Amíg a szeparatista vezetőség és a geonosisiak nézték őket, Anakin, Padmé és Obi-Wan mindent megtettek azért, hogy felvegyék a harcot azokkal a szörnyekkel, amelyeket az ő kivégzésükre szántak. Padmé kinyitotta bilincse zárát, majd felmászott a kőoszlop tetejére, miközben Obi-Wan megjegyezte hogy, úgy tűnik Amidala ma csúcsformában van. Padmét megkarmolta a nexu, hátán mély vágások keletkeztek. Abbahagyta a harcot, és csatlakozott Anakin igyekezetéhez elhagyni az arénát. A kivégzést Windu mester és a vele érkezett jedik szakították félbe. A három fogoly egyaránt harcolt a geonosisi csatában. Padmé ebben a csatában újra bebizonyította, hogy jól harcol, és lövésznek sem az utolsó. Ekkor érkezett meg - még épp időben - Yoda mester és a Köztársaság új hadserege, hogy lehetőséget adjanak a még életben maradt jediknek az aréna elhagyására. Padmét egy LAAT-vel vitték el, Obi-Wannal és Anakinnal együtt, azonban útjaik elváltak, mivel a hajó találatot kapott és Padmé leesett a hajóról. Később követte őket egy csapat klónnal. Mikor megérkezett a klónokkal, csupán két sérült férfit talált a Dooku gróffal való párbaj után. Anakin harc közben elvesztette jobb alkarját. Ezt a csatát a Köztársaság nyerte, de a háborúnak még korántsem volt vége. Ez volt a klónok háborújának első csatája.
Házasságkötése Anakin Skywalker-rel: A geonosisi csata után Padmét a Coruscantra szállították a sérült Anakinnal és Obi-Wan-nal együtt. Mielőtt a gyógyítók ellátták volna sebeit, látni akarta Anakint. A főgyógyító, Vokara Che megkérte Padmét, hogy hagyja el a termet, de amikor Obi-Wan belépett a terembe szólt a gyógyítóknak, hogy hagyják Padmét békén. Padmé aznap éjszakára visszatért a coruscanti lakásába. Nagyon meglepődött, amiért Obi-Wan eljött hozzá, hogy ellenőrizze, minden rendben van-e. Yoda mester kérésére felszólította a szenátort, hogy Skywalkerrel csupán szívélyes kapcsolatot tartson, és különben is maradjon ki a Jedik ügyeiből. Amidala hazudott, azt mondván, hogy beleegyezik. Megkérdezte Obi-Wantól, hogy ő maga véget vethet-e a kapcsolatnak, javasolva, hogy Skywalker elkíséri őt a szülőbolygójára a Naboora. Padmé és Anakin titokban házasodtak össze Varykinoban a Naboon. Maxiron Agolerga a corgnizance-i testvériség rendfőnöke adta őket össze. A tanúk R2-D2 és C-3PO voltak. Ettől a pillanattól fogva Padménak Naberrie Skywalker volt a neve akkor is, ha a nyilvánosság előtt soha nem használta újdonsült férje nevét. Bizonyíték arra, hogy összeházasodtak, nem volt, a két név csupán egyetlen hivatalos dokumentumban találkozott, amit Aglorega a rend archívumában helyezett el. Rajtuk kívül Panaka, a királynő testőre is tudott esküvőjükről, tőle tudta meg Palpatine főkancellár is, amit a későbbiekben ki is használt.
Utolsó napjai: Nem sokkal az után, hogy Palpatine bejelentette a Birodalmat Obi-Wan meglátogatta Padmét. Azért jött, hogy elmondja Padménak, látta Anakint egy hologram felvételen, amint megtámadja a Jedi Templomot és hűséget ígér egy sithnek. Padmé elutasította a tényt, nem hitt Obi-Wan állításának. Hogy biztonságban tudja férjét, nem mondta meg Obi-Wannak, hogy hová ment Anakin. Obi-Wan ekkor értette meg a Padmé kapcsolatát Anakinnnal. Elment megértve a nő tartózkodását. Padmé azért, hogy megbizonyosodjon férje sötét tetteiről, és hogy megtudja az igazságot a Mustafarra utazott, akkor is, ha lelke mélyén nem hitt Obi-Wan állításainak. Nem is gondolta volna, hogy Obi-Wan képes lenne elrejtőzni hajója fedélzetén. A szeparatisták kivégzése után, Padmé elment férjéhez a Mustafarra, hogy megtudja az igazságot. Próbalta rábeszélni Anakint, hogy térjen vissza hozzá. Meneküljenek el és neveljék együtt gyermeküket. Anakin viszont közölte vele terveit: megöli Sidioust, ez által ő lesz a császár, és már nem kell menekülniük senki elől sem. Padmé csak ekkor tudatosította, hogy Anakin tényleg átállt a sötét oldalra. Ő ezen az úton már nem tudta követni. Sírva kérte férjét, hogy hagyjanak ott mindent, meneküljenek el, hisz teljes szívéből szereti. Obi-Wan megjelent Padmé hajójának rámpáján. Anakinon eluralkodott a haragja és fojtogatni kezdte Padmét. Azt hitte, felesége szándékosan hozta ide Obi-Want, hogy megölje őt. Szerencsére Obi-Wannak sikerült megakadályoznia azt, hogy Anakin megölje Padmét. R2-D2 C-3PO-val visszavitte Padmét a hajóra, és várták Obi-Want, hogy visszatérjen.