Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Qui-Gon Jinn

Életrajzi Információk:
¤ Születési: YE 92
¤ Meghalt: YE 32 (60 éves) Naboo - Darth Maul által

Fizikai Jellemzők:
¤ Faj: Ember
¤ Neme: Férfi
¤ Magasság: 1.93 méter
¤ Hajszín: Barna
¤ Szemszín: Kék
Kronológiai és Politikai Információk:
¤ Korszakok: Birodalom felemelkedésének kora
¤ Hovatartozás: Jedi Rend & Galaktikus Köztarsaság
¤ Mester: Dooku
¤ Tanítvány(ok): Obi-Wan Kenobi & Anakin Skywalker (Informálisan)
Színész: Liam Neeson
Qui-Gon Jinn volt a tisztelt, de maga útját járó és szokatlan Jedi mester, Dooku gróf tanítványa, és mentora Obi-Wan Kenobinak. Qui-Gon gyakran ellenkezett a Jedi Tanácsal szemben. Mély összhangban volt az Erővel, amely hozzájárult ahhoz, hogy a gyakori utazások során segítsen, a látszólag "szánalmas életformáknak." Annak ellenére, hogy nem mindig ért egyet tanáccsal, volt számos Jedi, akik tudták, hogy Qui-Gon egy éles eszű, nagyon bölcs Jedi. Qui-Gon szolgált a Galaktikus Köztársaság és a Jedi Rend életében, amelyben például részt vett a Naboo inváziója során. Qui-Gon volt az a Jedi, aki felfedezte a Kiválasztottat, Anakin Skywalkert, a Tatooine bolygón.
Életrazj: Majdnem egy évszázaddal született a Yavini csata előtt, Qui-Gon Jinn már csecsemő korában felfedezték, ezért elvitték Coruscantba, hogy legyen Jedi. Továbbra is fenntartotta egyes kapcsolatait, a szülőbolygójával, és egyszer kapott egy speciális követ az ő szülőbolygóján lévő fény folyóból. Nyolc évesen, Qui-Gon barátságot kötött Tahllal. Az évek során ők ketten lettek a legjobb barátok, valamint a többi tanuló, beleértve Clee Rharat. Tíz évesen, Qui-Gon részt vett egy próbán, ahol a fiatal diákokat arra biztatják, hogy eleget tegyenek képességeiknek. Itt látta először Dooku Qui-Gon fénykard képességeit. Képzelhetjük, hogy Dooku mennyire el volt ragadtatva attól, amit látott, mert ő lett Qui-Gon mestere egy rövid idő múlva. Dooku és Qui-Gon együtt folytatta számos küldetését az egész galaxisban. Az egyik jelentős feladata volt, amikor két Jedit küldtek a szenátor, Blix Annonh-hoz, hogy elvégezzenek egy diplomáciai feladatot. Azonban beépültek a kalózok a hajójára. Vezérükről kiderült, hogy Lorian Nod, egy bukott Jedi, akivel Dooku egykor közeli barátok voltak. Dooku hagyta, hogy a haragot érezzen. Amikor úgy tűnt, hogy ő megölte volna a tehetetlen Nodot, Qui-Gon szavai megállították. Néhány feladatot követően, Dooku és Qui-Gon kapott egy végső küldetést, mint mester és tanítványa, az utóbbi két évben. A küldetés után, Qui-Gon találkozott Tahllal, akit nem látott hosszú ideje. Amikor még Qui-Gon diák volt, Dooku azt mondta neki, hogy ő volt az egyik gyengesége. Dooku figyelmeztette őt, hogy elkerülhetetlen, hogy egy barátja elárulja.
Naboo Inváziója: YE 32-ben Qui-Gont és Obi-Want a Radiant VII-tel a Naboora küldték, hogy megoldjanak egy konfliktust. A kereskedelmi utak megadóztatása miatt tiltakozó Kereskedelmi Szövetség csatahajóival blokád alá vette a bolygót. A két Jedi lovagot Valorum főkancellár bízta meg a helyzet békés rendezésével. Röviddel azután, hogy megérkeztek a szövetség Saak'akjára, hajójukat megsemmisítették és a tárgyalótermet, ahol tartózkodtak, halálos dioxis gázzal árasztották el. Sikerült megmenekülniük, majd könnyedén legyőzték a teremhez küldött harci droidokat. Qui-Gon megpróbálta átvágni a parancsnoki híd ajtaját, de az ellenük küldött droidekák menekülésre kényszerítették őket. Qui-Gon és tanítványa a szellőzőrendszeren bejutott a hangárba, ott pedig külön-külön elrejtőztek a Naboora induló inváziós hadsereg hajóin. A Naboon Qui-Gon megmentette a bennszülött Jar Jar Binkset, és Jar Jart így egy életre lekötelezte. Jar Jar vonakodva elvezette a két Jedit Otoh Gungába, ahonnan a Nass főnöktől kapott járművel a tengeri szörnyekkel teli bolygómagon át eljutottak Naboo fővárosába, Theedbe. A fővárosban Qui-Gon és Obi-Wan kiszabadították a királynőt és az uralkodó hajóján elhagyták a bolygót. A blokádon sikerült átjutniuk, de a hajó hipermeghajtója súlyosan megsérült. Arra kényszerültek, hogy leszálljanak a Tatooine-on.
A Kiválasztott Megtalálása: Útban a Coruscant felé, a királynőnek és a kíséretének le kellett szállni a Tatooine-ra, ahol Qui-Gon felfedezett egy fiatal fiút, Anakin Skywalkert. Megérezte a fiú szoros kötődését az Erőhöz, és azonnal felmentette Anakint a rabszolgaságból, valamint összecsapott egy különös harcossal, akit Qui-Gon Sith lordnak gondolt. Miután éppen csak megmenekült a haláltól, Qui-Gon a Coruscantra ment, hogy bemutassa Anakint a Jedi Tanácsnak. Sajnos, a Tanács nem engedélyezte, Qui-Gonnak, hogy kiképezze a fiút, mert a jövője ködösnek és bizonytalannak tűnt. Mindamellett Qui-Gon maga mellett tartotta a fiút, még az utolsó, végzetes utazásán is.
Halálos Összecsapás: A Naboon Qui-Gon és Obi-Wan megküzdöttek Darth Maullal, a Sith Lorddal. Maul halálos és ravasz ellenfélnek bizonyult. Ahogy Obi-Wannal az oldalán küzdött, Qui-Gon képes volt hárítani Darth Maul csapásait, azonban a küzdelem során a mester és a tanítványa különváltak. A Sith Lord kihasználta az előnyét, és áttörve Qui-gon védelmét, megölte a Jedi mestert. Obi-Wan hiába sújtotta halálra a sötét harcost, már semmi sem segített Qui-Gon Jinnen. Utolsó leheletével a mester megkérte Obi-Want, hogy képezze ki Anakint, amit az ifjú tanítvány megígért. Három nappal később elhamvasztották őt a Naboon. A gyászolók közt megjelentek a Jedi Tanács tagjai, Palpatine, Naboo szenátora, Amidala királynő, Jar Jar, Obi-Wan Kenobi, Jedi lovag és ifjú tanítványa, Anakin Skywalker.
Jellem: A Jedi mesternek egy pillanatra a saját élete jutott eszébe. Tudta, miket szoktak róla mondani a Tanácsban. Önfejű, néha egyenesen meggondolatlan döntéseket hoz. Erős, de olyan ügyekre forgácsolja szét az erejét, amelyek nem méltóak a figyelmére." - Terry Brooks: Baljós árnyak. Ilyen ügy volt például, mikor Xanatost elhozta apja mellől. A Jedi lovag-jelölteket néhány hónapos korukban már elszakítják a szüleiktől, hogy ne fertőzze meg őket semmilyen bűnös eszme, gondolat, tapasztalat, hogy csakis az Erő irányítsa lépteiket. Qui-Gon azzal, hogy a fiatal Xanatost maga mellé vette, vétett a szabályok ellen.
Jar Jar Binks Megmentése: Jar Jar Binks elhozatala Otoh Gungaból szintén egy olyan lépés volt, ami a jelenlegi küldetésének peremén táncolt. A kétbalkezes gungan csak púp volt a hátukon - vélte többek között tanítványa, Obi-Wan -, Qui-Gon azonban úgy érezte, hogy a későbbiekben szükség lehet Jar Jar szolgálataira. Jóslata beigazolódott.
Anakin Skywalker: A tatooine-i kényszerleszállást követően Qui-Gon hasonló hibát vétett, mint Xanatos esetében: felvett egy kilenc éves fiút a hajójára, aki szorosan kötődött az Erőhöz. Yoda Mester azonban fogékony volt a Kozmikus Erőre, és úgy érezte, hogy a fiú sorsa meglepetéseket hordozhat. Qui-Gon határozottan szállt szembe a Tanács akaratával, és úgy döntött, hogy akár engedély nélkül is megkezdi a fiú képzését. Ezzel féltékennyé tette tanítványát, Obi-Want, de végül kibékültek egymással.
Végkövetkeztetés: A fentiekből kitűnik, hogy Qui-Gont jobbára az érzelmei irányították. Határozott volt, kemény kinézetű és magán viselte - földi szóval - a szamurájok jellemének minden vonását. Ha kellett a legnagyobb feszültségben is nyugodt maradt - például Anakin fogatversenye alatt, vagy míg várakozott a lézer-kapuk között, hogy újra felvegye a küzdelmet Darth Maullal. Azonban hajlamos volt a mély empátiára: együttérző volt, segítőkész - akár a feladata ellenében is. Qui-Gon tapasztalt és bölcs volt, s talán mindez abból ered, hogy útjai során megannyi emberrel és lénnyel találkozott. Ha csak tehette, kerülte az erőszakos megoldásokat, s inkább az Erő segítségével vette rá ellenlábasait, hogy változtassák meg a véleményüket. Viszont ha küzdelemre került a sor, félelmetes harcosnak bizonyult. Utolsó csatájában azonban a sötét oldal gyorsabbnak bizonyult nála.